Waarom is het spoelen van de neus zo belangrijk?

Het is september en de school is terug gestart. En elke ouder weet, dat staat gelijk met verkoudheden en veel gesnotter. Maar wist je ook dat je iets kan doen om dit te voorkomen?

Heel veel bovenste luchtweginfecties beginnen namelijk in de neus en zakken dan later uit naar de keel en in het slechtste geval ook de kleinere luchtwegen. 
Aangezien neus en oor met elkaar in verbinding staan via de buis van Eustachius, kan een infectie in de neus ook leiden tot een oorontsteking. 
Om dit alles te voorkomen hou je dus best het neusje van je kind proper. 

Je kan dit makkelijk doen door de neus van je kindje te spoelen. Bij jonge kindjes onder de 5 jaar doe je dit best aan de hand van een flesje.

Vanaf 5 jaar kan je gebruik maken van een neusspoelkannetje.

Een neusspoeling gebeurt met fysiologisch water. Dit kan je makkelijk zelf maken door een half litertje water te mengen met een koffielepel zout.
Je neemt best koud kraantjeswater en warmt dit op in de microgolf gedurende 30 seconden. Koud water is namelijk niet aangenaam om door de neus te gieten.
Lauw kraantjeswater kan dan weer bacteriën bevatten.

Hoe je het neusje van je kindje best spoelt, kan je bekijken in onderstaande filmpjes van Dr. De Wilde:

Jonge kindjes strubbelen vaak wat tegen. Ze inwikkelen in een handdoek of tetradoekje kan soms helpen.

Oudere kindjes hebben soms moeite om door de mond te blijven ademen bij het spoelen van de neus. Je kan ze dan vragen om tot 10 te tellen of een liedje te zingen terwijl ze hun neus aan het spoelen zijn. 

Neusspoelkannetjes en -flesjes schoonmaken doe je best met warm water en zeep. Je mag ook de sterilisator gebruiken.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Wat is plagiocefalie?

Wat is plagiocefalie?

Begin februari volgde Mieke een opleiding in Nederland rond plagiocefalometrie. Dat is een meettechniek om kindjes met plagiocefalie beter te kunnen opvolgen. Maar plagiocefalie, wat is dat nu eigenlijk juist?

Eerste hulp bij hoesten!

Eerste hulp bij hoesten!

Binnenkort starten we in de praktijk met EHBH: eerste hulp bij hoesten. Dit is een infosessie rond luchtweginfecties bij jonge kinderen.