De ontwikkeling van een kind verloopt dikwijls niet zonder slag of stoot, zonder kleine of grote hindernis onderweg. Vaak is er een bouwsteentje dat ontbreekt. We staan voor u klaar om samen te bouwen aan een optimale ontwikkeling van uw kind.
Je kan ons terecht voor onderzoek en behandeling van motorische problemen bij baby’s en kinderen. Dit kan gaan over volgende zaken:
Baby’s die een voorkeurshouding hebben, die moeite hebben met houdingsovergangen of wanneer ze een mijlpaal zoals zitten, kruipen, stappen, laattijdig bereiken, kunnen geholpen worden met kinesitherapie. We helpen ze spelenderwijs en geven ook tips mee voor ouders in functie van positionering en handvatting.
Sommige baby's hebben ook last van een afgeplat hoofdje of plagiocefalie. Voor opvolging aan de hand van plagiocefalometrie kan je bij Mieke terecht.
Ook op latere leeftijd kunnen er soms problemen ontstaan bij de motorische ontwikkeling. Heel vaak vormt schrijven een probleem, soms is er moeite met coördinatie of evenwicht en vallen kinderen veel.
We gaan op zoek naar ontbrekende bouwsteentjes en werken hier samen met het kind aan in therapie.
Het Bobath concept is een interdisciplinair probleemoplossend denkkader dat gebruikt kan worden bij onderzoek, behandeling en management van personen met een neurologische aandoening. Dit kan bijvoorbeeld gaan over cerebrale parese, spierziekten of syndromen.
In de therapie reiken we bewegingen aan om tot nieuwe vaardigheden te komen en proberen we samen een optimaal niveau van functioneren te bereiken.
Voor kinderen die het motorisch moeilijk hebben, is schrijven een hele opdracht. Soms wordt het gebruik van de computer in de klas toegestaan als remediëringsmiddel. Om het leren typen zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt bij deze methode gebruik gemaakt van verschillende geheugensteuntjes: kleuren, rijmpjes, prentjes, enzovoort.
Zowel volwassenen als kinderen kunnen bij ons terecht voor de behandeling van ademhalingsproblemen, zoals bronchiolitis, RSV, COPD, mucoviscidose, astma of pneumonie.
We maken hiervoor gebruik van volgende technieken:
Dit is een techniek die gebruikt wordt om slijmen in de longen los te maken. De ademhaling wordt gestuurd door middel van verbale instructies en manuele assistentie.
De patiënt ademt rustig in- en uit en aan de hand van auditieve en tactiele feedback gaan we op zoek naar slijmen in de longen. We stemmen het ademvolume en de snelheid hierop af zodat de slijmen zich verplaatsen en uiteindelijk opgehoest kunnen worden.
Bij jonge kinderen en baby’s wordt gebruik gemaakt van geassisteerde autogene drainage en is manuele assistentie van de therapeut vereist.
Ook deze technieken worden gebruikt om slijmen los te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van maximale ademvolumes.
Dit zijn hulpmiddelen waarbij de patiënt uitademt tegen weerstand. Dit kan soms nodig zijn bij acute infecties of chronische aandoeningen, waarbij de luchtwegen vernauwd zijn. De weerstand zorgt ervoor dat de luchtwegen open blijven en de slijmen naar buiten kunnen verplaatst worden.
Het reinigen van de neus gebeurt via een neus-spoelkannetje met fysiologisch water en is belangrijk om bovenste luchtweginfecties te vermijden of om er sneller van te genezen.
Het soepel houden van de borstkas is van belang om de longcapaciteit te maximaliseren en kan ook helpen om vastzittende slijmen los te maken.
In de praktijk gaan op regelmatige basis ook workshops door. Workshops kosten € 35 per persoon of € 60 per koppel.
Met babymassage bouw je verder aan de band die al ontstond toen je kleintje nog in de buik zat. Je brengt je kleintje even terug naar die veilige en geborgen omgeving van toen door middel van lichamelijk contact en zachte bewegingen.
Je zorgt op die manier voor continuïteit en da's goed voor de ontwikkeling van je kindje.
Je stimuleert met massage bovendien ook de doorbloeding, ademhaling, spijsvertering, slaap, immuniteit, neurologische ontwikkeling en het lichaamsbewustzijn.
Deze sessies zijn bedoeld voor baby's van 0 tot 9 maand en duren ongeveer één uur.
Je leert zelf je kindje masseren, zowel vanuit ruglig als vanuit buiklig en leert ook enkele handige technieken die van pas komen bij krampjes.
De sessie wordt afgesloten met een badje in de tummy tub.
Boek jouw babymassage hier.
Ben jij of word jij binnenkort mama, papa, oma, opa, tante, nonkel, meter of peter van een kleintje en wil je meer weten over de motorische ontwikkeling van een baby?
Werk je als kinderverzorgster maar wil ook jij nog wat tips en tricks?
Dan ben je welkom op onze Babymoves workshop. We overlopen samen de motorische ontwikkeling van je kleintje tijdens het eerste levensjaar.
We leren je de do's en don'ts en geven speelgoedtips voor elke levensmaand.
De workshop Babymoves wordt maandelijks georganiseerd.
Schrijf je hier in.
EHBH is een infosessie rond luchtweginfecties bij jonge kinderen. Sukkelt je kleintje ook van de ene luchtweginfectie in de andere? Of wil je weten hoe je luchtweginfecties kan voorkomen? Dan ben je welkom op onze workshop EHBH!
De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Ik bespreek de anatomie van de luchtwegen bij het jonge kind, geef praktische tips rond neusspoelen en aërosollen en leg uit wat het belang van ademhalingskinesitherapie hierbij kan zijn.
De workshop EHBH wordt maandelijks georganiseerd, voornamelijk in de herfst- en winterperiode.
Schrijf je hier in.