Over slijmpjes en aerosollen bij baby's en jonge kinderen

Het is weer zover. Het is snottertijd. De verkoudheden doen de ronde en de kans is groot dat je kleintje momenteel last heeft van snot en slijmpjes.

Maar hoe komt het nu toch dat baby’tjes daar zoveel last van hebben?
Je hoort het pediaters wel vaker zeggen: een kind is niet hetzelfde als een mini volwassene.
Op anatomisch en fysiologisch vlak zijn er heel wat verschillen.
Zo zijn de luchtwegen smaller en produceert een kindje meer slijm bij infectie. Wanneer er een kiem in de luchtwegen terechtkomt, zullen deze gaan ontsteken. De luchtweg wordt daardoor nauwer en raakt ook gevuld met slijm.
Daarnaast is de long van een kindje veel stijver en is de borstkas minder sterk. Het is voor een kindje dus moeilijker om de slijmpjes naar boven te brengen en op te hoesten.
Als volwassene heb je bovendien al een zekere weerstand opgebouwd tegen de meest courante kiemen. Een kindje heeft dit nog niet. 

Dit alles maakt dus dat een kindje vaker en zwaarder ziek zal zijn, terwijl we als volwassene door dezelfde kiem weinig last ondervinden. 

Maar er is ook goed nieuws. Je kan je kleintje helpen. Vaak schrijft de huisarts of pediater in geval van slijmpjes aerosoltherapie voor. Deze vorm van medicatie zorgt ervoor dat de luchtweg beter open blijft en dat de slijmen dunner worden en dus gemakkelijker naar boven verplaatsen. 

PARI© masker

Het is hierbij erg belangrijk dat je een goed masker gebruikt, zoals het voorbeeldje hiernaast.
Het masker moet de neus en mond volledig bedekken en moet mooi aansluiten op het gezicht van je kindje. Heeft je mondmasker grote gaten aan de zijkant? Dan kan je deze best dichtkleven (je vervangt de plakkertjes bij elk gebruik). Door deze openingen gaat namelijk veel medicatie verloren.
Zorg er ook voor dat je het maskertje na gebruik afspoelt en goed afdroogt met keukenpapier. Een vochtig maskertje is namelijk een zeer gunstige omgeving voor bacteriën om zich te nestelen. En dan ben je weer verder van huis natuurlijk.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kindje rustig ademt tijdens het aerosollen. Wanneer je kindje weent, bereikt de medicatie zijn bestemming niet en komt het merendeel terecht op de wangen of in de maag van je kind.
Maar je kind rustig laten ademen tijdens de aerosol, da's makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Veel kindjes worden namelijk onrustig wanneer ze een maskertje op hun gezicht geduwd krijgen. 
Het kan soms helpen om te wachten tot je kindje net in slaap gevallen is. Je kleintje mag ook gerust zijn fopspeen blijven aanhouden tijdens de therapie, maar opnieuw, zorg wel dat het mondmaskertje nog steeds goed aansluit.

Aanvullend op deze medicamenteuze behandeling, kan ook ademhalingskinesitherapie baten om je kindje sneller te laten genezen. Lees hierover meer op deze pagina.

Mieke Courtmans

Geschreven op Dec 13, 2021
Waarom is het spoelen van de neus zo belangrijk?

Waarom is het spoelen van de neus zo belangrijk?

Het is september en de school is terug gestart. En elke ouder weet, dat staat gelijk met verkoudheden en veel gesnotter. Maar wist je ook dat je iets kan doen om dit te voorkomen? Lees er hieronder alles over!

Welkom, Lies!

Welkom, Lies!

Sinds begin november ziet ons team er een beetje anders uit.